Oznanila

Morda ste opazili, da so letošnje naslovnice Župnijskega lista posvečene svetosti (mladih). Vsak mesec oblikovalka gospa Dolores Gerbec umesti na prvo stran enega od svetnikov. Vam dobro poznana slikarka je zelo pohvalila letošnjo obliko in izvedbo naslovnice. Rekla je, da je zares profesionalna in strokovno domišljena. To nam je bilo v veselje, da tudi stroka opazi, da se vsi oblikovalci in sodelavci našega mesečnega glasila zelo trudijo in vse storijo, da bi bili na primerni vsebinski in oblikovni ravni.

Letos Društvo Finžgarjeva galerija praznuje 40 obletnico delovanja. Zaradi trenutnega stanja, bomo javno praznovanje organizirali prihodnje leto. Še naprej se bomo trudili, da bo galerija, skupaj s Paviljonom agape pri Plečniku, imela zelo odmevne mesečne programe in druge prireditve.

  1. novembra – 32. nedelja med letom. Zahvalna nedelja. Večno življenje lahko primerjamo svatbi. Smo med povabljenci. V naših dragocenih svetilkah, ki nam razsvetljujejo pot v svatbeno dvorano, ne sme zmanjkati olja. Olje je milost. Poskrbeti je potrebno, da nam je nikdar ne zmanjka. Ko bodo vrata svatbene dvorane zaprta, bo trkanje neuspešno. Kdaj se bodo zaprla, ne vemo (prim. Mt 25,10).  

Res se imamo za mnoge dobrine zahvaliti Bogu in drug drugemu. Velika zahvala gre vsem in vsakemu, ki po svojih močeh pomagate in sodelujete pri oblikovanju življenja naše župnijske skupnosti. Bog vsakogar opazi, kdor naredi za druge kaj lepega in koristnega. Nekateri zelo veliko žrtvujete in to naj vam bo v veliko veselje in v potrditev, da je vaša vera velika in dejavna.

  1. november – Predzadnja nedelja v cerkvenem letu – Ni pomembno koliko talentov si prejel. Pomembneje je, kaj si z njimi delal? Življenje smo prejeli zato, da bi ga živeli za druge. To je edino pravo razumevanje zastonjskega daru življenja. To je največji talent, vsak človek ga ima. Naj ga ne živimo zase, da ne bomo vrženi v najglobljo temo (prim. Mt 25,30).
  2. november – Praznik Kristusa Kralja vesoljstva – Za sklep cerkvenega leta nam Jezus podarja čudovito zgodbo o sodbi. Vsakogar bo vprašal: si mi dal jesti, ko sem bil lačen, si me odžejal, ko sem imel suha usta, si me sprejel, ko sem prišel k tebi kot tujec, si me oblekel, ko me je zeblo, si me obiskoval, ko sem bil bolan in v zaporu? Kar si storil kateremukoli človeku, si storil meni. Vstopi v večno življenje!
  3. november – 1. adventna nedelja- nedelja Karitas. Čuječnost je velika človeška vrlina. Lahko bi jo imenovali tudi zavest Božje navzočnosti. Na začetku adventnega časa nas Cerkev spodbuja, naj “pazimo in čujemo, ker ne vemo, kdaj pride čas” (Mr 13,33). Kratkoročno ima pred seboj Božič, prvi Jezusov prihod. Dolgoročno pa našo osebno smrt, ko bo Jezus drugič prišel po nas. Kaj mu bomo podarili?

V torek, 24. novembra bo seja Župnijskega gospodarskega sveta ob 19.30. Na prvo adventno nedeljo, ki bo tudi Nedelja Karitas, bo dobrodelna prodaja adventnih venčkov.

Čas izredno beži. Še malo, pa bo konec cerkvenega leta in še malo tudi koledarskega. To leto, ki se izteka, si bomo dobro zapomnili. Upamo, da ne bo ostalo le v slabem spominu.