Poletni orgelski ciklus koncertov FRANC GORŠIČ


Tudi letos smo pod vodstvom umetniške vodje in organistke Renate Bauer izpeljali poletni orgelski ciklus Franc Goršič v prelepi Trnovski fari. Koncerti so se zvrstili v treh sobotnih večerih.

– sobota 26. junija 2021 ob 19:45; izvajalec Uroš Pele
– sobota 3. julija 2021 ob 19:45; izvajalca Mile Đurđević (harmonika) in Gašper Jereb (orgle)
– sobota 10. julija 2021 ob 19:45; izvajalca Veronika Kohout (orgle) in Vit Kohout (violina).

Veronika Kohout (orgle) in Vit Kohout (violina)

Zamisel o Poletnem orgelskem ciklusu Franc Goršič je nastala znotraj društva Finžgarjeva galerija z željo obogatiti kulturno življenje Trnovčanov in Ljubljančanov z orgelsko glasbo tudi  v poletnem času. Franc Goršič je bil izjemen izdelovalec orgel, ki je živel v Trnovem in za trnovsko cerkev zgradil prve orgle. Čeprav so bile skozi desetletja spreminjane, se v njihovem zvoku še vedno čuti mehak in plemenit zvok orgel, po katerih je slovel Goršič. Umetniška vodja Renata Bauer h koncertiranju poleg orglavcev in orglavk povabi tudi ostale instrumentaliste in pevce, ki v čudovitih poletnih večerih razveselijo obiskovalce in ljubitelje glasbene umetnosti.

Renata Bauer

RENATA BAUER je na Akademiji za glasbo v Ljubljani študirala klavir pri Tanji Zrimšek in Zdenki Novak ter orgle pri Hubertu Bergantu. Leta 1984 je z odliko diplomirala iz obeh inštrumentov. Klavirsko specializacijo je opravila pri Olgi Jovanović v Beogradu, orgelsko pa pri Hubertu Bergantu leta 1995. Podiplomski študij je sklenila s samostojnim recitalom z deli Maxa Regerja na Schukejevih orglah v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.
Kot izredna profesorica poučuje orgle na Akademiji za glasbo UL.  Leta 2001 je bila predsednica žirije na 5. Evropskem tekmovanju mladih orglavcev v Ljubljani, letih 2005 in 2007 članica žirije na državnem tekmovanju mladih glasbenikov v disciplini orgle na Hrvaškem (Varaždin, Zagreb), leta 2007 članica žirije na tekmovanju mladih orglavcev Češke in Slovaške. V letih 2009 in 2018 je bila predsednica žirije tekmovanja slovenskih glasbenikov za orgle. Samostojne recitale je poleg Slovenije imela v Angliji, Norveški, Švici, Nizozemski, Avstriji ter na orgelskih festivalih na Češkem, Hrvaškem, Slovaškem, v Švici in Italiji; sodeluje tudi v komornih skupinah.

Je umetniška vodja Poletnega orgelskega ciklusa Franc Goršič in Poletja v Trnovem ter redno vodi orgelska izpopolnjevanja. Za otroke in mladino prireja koncerte, na katerih vzbuja zanimanje za orgelsko umetnost.


KONCERTNI LIST

Maša za samostane, 3 stavki; Francois Couperin
Koral št. 3; Cesar Franck
Koral: Ko smo v najhujši stiski BWV 641; JS Bach
Koralna fantazija: Gospod, ne kaznuj me v svoji jezi op. 40 št. 2; Max Reger


KONCERTNI LIST

Tema con variazioni; Samo Vremšak
Partita št. 1, B dur; J. S. Bach
Maša; Gašper Jereb
Miniature št. 1 in 2; Mikolaj Majkusiak
O filii et filiae; J-F. Dandrieu
Nasprotja; Lojze Lebič
Ave Maria; Gašper Jereb
Salve Regina; Olivier Latry


KONCERTNI LIST

Preludij na valaško pesem; Vitezslav Novak
Legenda D dur op 49; Josef Klička
Fantazija za violino; G. P. Telemann
Claire de lune; Louis Vierne
Humoreska št. 7; Antonin Dvoržak
Cantilene; Josef Rheinberger
Variacije V nebesih sem; Andrej Misson
Vstopi na stran Finžgarjeve galerije >>>