Pričakovanje Boga


/ Tomaž in Neža Cvetko /
Ob omembi meseca decembra običajno najprej pomislimo na Božič. Na ta dan se spominjamo Jezusovega rojstva, ko je kot novorojenček začel svoje zemeljsko življenje ter nam tako postal v vsem enak. Navadno se vsi veselimo svojega rojstnega dne, saj smo na ta dan prejeli največjo božji dar – življenje. Pogled na rojstvo se nama je kot zakoncema popolnoma spremenil ob rojstvu najinih dveh hčera. Nemogoče je opisati trenutek, ko v naročje prvič prejmeš svojega otroka. Ves nebogljen, odvisen od tebe, pa vendar tako mogočen, saj je vendar Božji otrok! Lahko bi rekli, da smo se v naši družini letošnje leto že odpravili na pot v Betlehem skupaj z Marijo in Jožefom. Prihodnje leto, meseca februarja, namreč pričakujemo rojstvo novega družinskega člana.

Kot beremo v Svetem pismu, Mariji in Jožefu na tej poti ni bilo postlano z rožicami. Po ukazu cesarja Avgusta, naj se popiše cel svet, se Jožef in visoko noseča Marija odpravita iz rojstnega kraja Nazareta v mesto Betlehem. Že tako slabe okoliščine za nosečnico postanejo še slabše, ko je treba najti prenočišče oziroma prestavljeno v današnji čas, porodno sobo. Skoraj nemogoče je okoliščine, v katerih je bil rojen Jezus, primerjati z okoliščinami, v katerih se danes rojevajo božji otroci. S to trditvijo se ne strinjava. Gledano zgolj s posvetne strani je to že res, gledano z duhovne plati pa gre pri rojstvu vsakega otroka vendar za popolnoma enak dogodek. Vsak starš gre na svoj način na pot v Betlehem. Pot zagotovo ni lahka, je pa vredno spoznanje, ki ga prinese novorojenček.

Božja ljubezen ni v tem, da bi mi vzljubili Boga. On nas je prvi vzljubil in zato poslal svojega sina za naše odrešenje, s čemer mi spoznavamo veličino njegove ljubezni. Čutiva, da je ljubezen, ki jo kot starša gojiva do svojih otrok na nek način podobna Božji ljubezni, saj je tudi nama dana priložnost, da prva vzljubiva svoje otroke.

Ob rojstvih najinih otrok sva spoznala, kakšno ljubezen želi Bog od nas, kajti ljubezen do svojega otroka je brezpogojna. Trudimo se to ljubezen deliti med vse brate in sestre. Evangelist Janez je zapisal: »Ljubi, če nas je Bog tako vzljubil, smo se tudi mi dolžni ljubiti med seboj«. Za božične praznike vam želiva milost spoznanja veličine Božje ljubezni ter sposobnost delitve le te.


Več prispevkov >>