RAZGALJENA – Gaja Velušček, razstava slik


Gaja Velušček že od malih nog žari za umetnost, pa naj je to glasba, literatura, slikarstvo ali gledališče. Kot pravi sama, je kot majhna deklica ob vsaki priložnosti zagrabila barvice in kos papirja ter se prepustila svoji domišljiji. Z leti pa je vso svojo domišljijo začela izpopolnjevati, ji podala nov smisel in z veliko vaje, truda in vztrajnosti svoje ideje prelila na papir, da jih lahko deli tudi z drugimi. Ob pripravi sledeče razstave je Gaja zapisala:

Kaj sploh je umetnost? Umetnost je sprostitev. Je trenutek, ko odmislim svet okoli sebe in se osredotočim le nase ter barve. Ne morem si zamisliti življenja brez umetnosti, saj me ta dopolnjuje in se z njeno pomočjo lahko izražam ter svetu predam svojo miselnost in občutja. Lahko bi rekla, da se skozi umetnost razgaljam, saj menim, da takrat pokažem svoj pravi jaz.

Znašli smo se v nekakšni filmski, nelagodni situaciji epidemije in menim, da ni boljšega izhoda kot pa se zateči v umetnost in odmisliti vsakdanje stvari. Prepustiš se sliki, njenim barvam, vsaki črti, sledi čopiča in odplavaš v svet čarovnije, ki je za vsakega posameznika drugačen. Med vso grenkobo, menim da potrebujemo nekaj pozitivnega, da nas spodbuja k upanju na boljši jutri.

Čemu naslov razstave »Razgaljena«? Na svoji razstavi bom razstavljala izdelke od grobih začetkov v letu 2017 vse do danes. Razgalila se bom in delila z vami svoje likovne sposobnosti. Svojo razgaljenost bom pokazala skozi različne slikarske tehnike (akril, aquarelle, pastele). Da sem dobila pogum in da se mi bo uspelo razgaliti pred vsemi, gre zahvala vsem, ki so me podpirali ter potisnili iz meje udobja, da bom lahko svojo umetnost delila tudi z drugimi in ne le z mojimi sobnimi omarami.

Gašper Stražišar


OTVORITEV, 19. 5. 2021:
pogovor z avtorico Gajo Velušček


Pogovor je vodil: Dušan Brešar
Prispevek in video: Uroš Pust
Tehnika: pametni telefon, PC


Razgaljena

Gaja Velušček je študentka prvega letnika dodiplomskega študija primerjalne književnosti in literarne teorije ter slovenistike. Riše ali ustvarja že od malega. Zanima oziroma navdušuje jo umetnost, pa naj bo to likovna, glasbena, gledališka…. Je samoukinja, ki še vedno odkriva nove dimenzije likovne umetnosti in s tem išče svoj pravi slog izražanja.

 Gašper Stražišar je študent drugega letnika primerjalne književnosti in literarne teorije ter umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. V prostem času predvsem veliko bere in občuduje arhitekturo ter umetnost okoli njega. Kot mlad novinar sodeluje tudi s Programom za mlade na Prvem programu Radia Slovenija, kjer pripravlja oddaje Hudo!, Gymnasium in oddajo Kulturomat, v katerih daje prednost predvsem mladim umetniškim upom ter s tem pripomore, da zanje sliši tudi širša javnost.


Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.


Vstopi na stran Finžgarjeve galerije >>>