(Spo)znanje in duhovnost moškega


Danes se veliko govori o moških v Cerkvi in tudi o duhovnosti, ki jo dojema moška duša. Vsekakor se moramo zavedati, da se moški in ženske razlikujemo, ne samo po zunanjosti, ampak tudi po doživljanju Boga in po odnosu, ki ga imamo do Boga. Temu lahko rečemo moška duhovnost. Vsak moški hrepeni po tem, da je bojevnik, pustolovec in ljubimec. Vsak moški hoče biti duhovni bojevnik (duhovnik v svoji družini in svojem okolju). Nadalje hoče biti pustolovec, torej tisti, ki naredi v življenju nekaj posebnega, enkratnega (npr. je sposoben iti v divjino in preživeti, iti s sinom na ribolov in ujeti za kosilo, biti na razpolago na duhovni poti in odgovoriti Bogu kot Abraham …). Pustolovec mora večkrat narediti nekaj, kar ni navidez vedno človeško ali družbeno sprejemljivo, če je to Božji nagib. To je moral narediti Abraham, Mojzes, kralj David in tudi Jezus Kristus. Vsak moški želi biti tudi ljubimec, tisti ki ljubi. Za nas poročene to pomeni, da ljubimo svoje žene in jih osvajamo dan za dnem. Velja pa to veliko širše, saj smo poklicani, da ljubimo vsakega, v ljubezni namreč ni meja. Vsak mora biti velik osvajalec in ljubiti druge, celo sovražnike, nam pravi Jezus.

In kako razvijati tako držo in duhovnost moškega?

Sveti Pavel nam daje odgovor v Rim 10,17: »Potemtakem je vera iz oznanjevanja (poslušanja Božje besede), oznanjevanje pa je po Kristusovi besedi (besedi o Kristusu).« Tudi pri sveti maši najprej poslušamo Božjo besedo (besedno bogoslužje) in potem na to odgovorimo po homiliji z veroizpovedjo. Podobno je v vsakdanjem življenju. Vera se prebuja, ko oznanjevalec resnično govori tisto, kar bi v tistem trenutku govoril Jezus. Takrat se poslušalci odpirajo za dar vere. Poslušalci pridobivajo zaupanje v Božjo ljubezen, ki jim je na razpolago. To zaupanje se spremeni v vero oz. rezultat tega zaupanja je vera. Vera pa se hrani ob molitvi.

Pravzaprav zelo preprosto. Zato vabim vse moške v naši župniji, da stopimo na pot spoznavanja Božje besede (Svetega pisma). Brez tega ne moremo priti do osebnega spoznanja Jezusa Kristusa in vere v troedinega Boga. Sveto pismo mora biti vsak dan na našem duhovnem jedilniku. Stopiti moramo na pot spoznavanja in odkrivanja večne resnice, saj je vse, kar je napisano v Svetem pismu resnica. Če ob tem potrebujete pomoč in spodbude, je najboljša pot, da mene ali koga drugega pocukate za rokav in prosite za pomoč in podporo. Najbolje pa naredite, da se vključite v kakšno moško skupino. Če bo potreba, bomo v naši župniji ustanovili nove in nove moške skupine. Ko boste stopili na pot, vam bodo žene zelo hvaležne, saj boste v družini prevzeli vlogo duhovnega voditelja, kar je naloga vsakega moškega. Hvaležni vam bodo otroci, ker bodo imeli duhovnega bojevnika in sovražnik (hudič) ne bo mogel več manipulirati z družinskimi odnosi in življenjem v družini. Zadovoljni boste sami, ker boste v sebi čutili mir, saj boste živeli poslanstvo tistega, ki ljubi in nikoli ne odneha.

Spremenila se bo naša župnija in odnosi v njej. Dragi možje, dvignimo se kot duhovni možje.

Matej Križanič

Več prispevkov >>