STANKO KRISTL – pogovor z arhitektom


Finžgarjeva galerija je v sredo, 30. 6. ob 20. uri, priredila srečanje s Trnovčanom in akademikom, profesorjem, Prešernovim in Plečnikovim nagrajencem, arhitektom Stankom Kristlom. Pogovor, ki je potekal vzporedno s projekcijo nekaterih Kristlovih del, je vodil in povezoval arhitekt in predavatelj Aleksander S. Ostan. S petjem pa nas je razvajal arhitekturni pevski zbor Arhivox.

Dogodek je bil na vrtu Trnovske cerkve, pod paviljonom Agape.

Arhitekt prof. STANKO KRISTL, je leta 1954 diplomiral na Tehniški fakulteti v Ljubljani; nato je bil profesor na Fakulteti za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani (FAGG); predaval pa je tudi na Biotehniški fakulteti. Leta 1970 je dobil Prešernovo nagrado. Od leta 2005 je bil izredni, od 2011 pa je redni član SAZU. Decembra 2020 mu je Univerza v Ljubljani na predlog Fakultete za arhitekturo podelila naslov zaslužnega profesorja.
Gost ima že častitljivih 99 let in je pomembno sooblikoval slovenski grajeni prostor. Njegova dela med drugimi so: DTS objekt Kliničnega centra, Vrtec Mladi rod, OŠ Franceta Prešerna, Hiše na Borsetovi, Prulski blok, Velenjski blok. (Vir: Wikipedia)Pogovor je vodil: Aleksander S. Ostan
Organizacija dogodka: Uroš Pust, Aleksander S. Ostan, Gašper Demšar, Dušan Brešar
Slikovni material: MAO; Janez Kališnik, Tomaž Gregorič, Rok Hočevar, Luka Karlin, Uroš Pust

Pevski zbor: Arhivox

Prispevek in video: Uroš Pust
Tehnika: pametni telefon, PC

Velika zahvala arhitektu Stanku Kristlu, MAO, ki je omogočil objavo slikovnega materiala ter vsem prostovoljcem in podpornikom.
NA OBISKU PRI ARHITEKTU

Več o gostu:
https://4d.rtvslo.si/arhiv/platforma/174518320?jwsource=cl
https://www.sazu.si/events/5aeaf090995bd38e006dd92d
https://www.rtvslo.si/kultura/drugo/stanko-kristl-arhitektu-so-nekoc-zaupali-in-zato-so-bili-veliki-projekti-mozni/445005
https://mao.si/wp-content/uploads/2021/02/stanko-kristl_-delovni-list-2.pdf
https://mao.si/en/exhibition/stanko-kristl-architect/

Vstopi na stran Finžgarjeve galerije >>>Related Articles

Responses

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja