Sveta Družina /Lk 2, 22 – 40/ (pridiga)

Ko sem bil še ministrant, sem po jutranjih delavniških mašah večkrat opazoval, kako je naš domači župnik opravljal obred »očiščevanja« žena po njihovem porodu otrok. Mojzesova postava je namreč določala, da je žena, ki je spočela in porodila dečka, sedem dni nečista. V svetišče naj ne hodi, dokler se ne bo očistila (prim. 3 Mz 12,2.4).

Ne spomnim se, kakšne molitve ali kakšen obred je župnik pri tem uporabljal. Videl pa sem na obrazih žena, da so bile srečne in vedre, ko so odhajale iz cerkve. Takrat tega nisem tako razumel kakor danes, ostalo mi je pa v spominu, da je ženska posebno svetišče božje navzočnosti. Evangelist Luka v svojem evangeliju kot zdravnik temu dogodku posveča veliko pozornost. Ob priložnosti Marijinega in Jožefovega prihoda k obredu očiščevanja je prišlo do zelo lepega dogodka. V istem času se je v templju pojavil starček Simeon, ki je spoznal, da ne bo umrl, dokler ne bo videl Maziljenca. To se je zgodilo in Simeon je Marijo prosil, če sme otroka vzeti v naročje. Žareč od sreče je nežno prijel dojenčka in iz srca je privrela čudovita hvalnica: »Zdaj odpuščaš, Gospod, svojega služabnika, o Gospodar, po svoji besedi v miru, kajti moje oči so videle rešitev, ki si jo pripravil pred očmi vseh narodov: luč v razsvetljenje poganov in v slavo Izraela, svojega ljudstva.« Simeonova hvalnica ima dva dela. V prvem delu se obrača na Boga, v drugem pa na Marijo. V prvem delu poudarja, da se Jezus ne bo vsiljeval, pač pa naj ga človek svobodno sprejme v veri. V drugem delu pa napoveduje, da bo Jezusovo poslanstvo in razplet zelo prizadel Marijo, ker bo Jezusov nauk razdelil Izrael. Za prerokom Simeonom je prišla tudi prerokinja Ana, ki je bila znana po postnem in molitvenem življenju.

Oba sta bila dobra vernika, ki jima je bilo za to, da bi bila družina zares sveta in da bi vsakemu otroku dovolili, da izpolni poslanstvo, zaradi katerega je bil spočet in poslan.

Tone Kompare, župnik

………………………………………………………………………………………………………………………

MOLITVENI NAMEN:    v zahvalo za leto 2020 in za posvetitev naših družin
Godovi v tem tednu:     
Pon.Nedolžni otroci, božična osmina
Tor.škof Tomaž Becket, božična osmina
Sre.redovna ustanoviteljica Vincencija, božična osmina
Čet.papež Silvester, drugi sveti večer, božična osmina
Pet.NOVO LETO 2021., praznik Božje Matere Marije
Sob.škofa in učitelja Bazilij in Gregor
Ned.2.nedelja po Božiču

………………………………………………………………………………………………………………………

MAŠNI NAMENI

NEDELJA
8:00 …… »R«
10:00 …. Neža Cetinski
19:00 …. za blagoslov na skupni poti

PONEDELJEK
7:30 …… »R«
19:00 …. družina Vrhovnik

TOREK
7:30 …… »R«
19:00 …. Jože in Marija Blažič

SREDA
7:30 …… »R«
19:00 …. po namenu

ČETRTEK
7:30 …… »R«
19:00 …. za srečen zakon
24:00 …. Marija in Vincenc Vovk

Na Silvestrovo bo polnočnica kakor vsako leto. Lepo povabljeni, da si voščimo vse najboljše za novo, milostno dobo življenja.

PETEK
8:00 …… »R«
10:00 …. Drago Svetek in družina Svetek
19:00 …. župljani in dobrotniki

Na Novo leto bo delitev obhajila na domu kakor na vsak prvi petek v mesecu.

SOBOTA
8:30 …… »R«
15:00 …. župljani in dobrotniki
19:00 …. Julijana in Franc Hunyadi

….

NEDELJA
8:00 …… Angelca Škufca
10:00 …. Janez Bulc
19:00 …. župljani in dobrotniki