Veselje evangelija je misijonsko veselje             

/ Rafael Arias /
Mnogi se spominjamo misijonov po župnijah, ko so prihajali pridigarji v župnijo in oznanjali veselo novico ter spovedovali  župljane.  Vsi so šli k obhajilu. Zdaj, v času nove evangelizacije, vse bolj spoznavamo, da smo vsi misijonarji. Misijon se izvaja ob sodelovanju vseh, duhovnikov in župljanov. Zavedamo se, da je misijonsko poslanstvo naloga mladih, starih, samskih in poročenih, vdovcev – celotnega občestva.

Vsi smo poklicani na misijonski izlet. Vsak izmed nas bo ugotovil, kaj Gospod od mene zahteva, vsak je povabljen, da zapusti zidove naše cerkve Sv. Janeza Krstnika. Prav je, da zapustimo lastno udobje in si upamo stopiti na pot služenja ljudem, družinam, ki  še niso bili deležni veselja evangelija.

To misijonsko poslanstvo, h kateremu nas je vabil že sveti Janez Pavel II., zdaj  nas vabi papež Frančišek, se v temelju izvaja na treh področjih.

Redni misijon, ki je namenjen nam, vernikom, ki redno obiskujemo župnijsko občestvo. V to področje sodijo tudi verniki, ki ohranjajo iskreno katoliško vero, izraženo na različne načine, čeprav se ne udeležujejo pogosto bogoslužja.

Na drugem mestu je poslanstvo z ljudmi, ki so krščeni, a ne živijo zahtev krsta, nimajo srčne pripadnosti Cerkvi.

Tretje poslanstvo je namenjeno tistim, ki Jezusa Kristusa ne poznajo ali so ga zavrnili. Mnogi od teh na različne načine iščejo Boga.

Vsi lahko rastemo v ljubezni do Jezusa Kristusa in Cerkve. Vsi kristjani imamo dolžnost oznanjati evangelij ljudem, ki so nam blizu v soseski, v bloku, v šoli ali na univerzi, ne da bi koga izključili … Ne bomo si nalagali obveznosti, ampak delili veselje evangelija, ki je dobra hrana našemu bitju.

Sveti Janez Pavel II. nam je dejal, »da misijonska dejavnost predstavlja največji izziv današnje Cerkve«.

Kaj bi se zgodilo, če bi vsak od nas ta izziv vzel resno? Sleherni od nas bi stopil v izrazito misijonarsko držo. To pomeni, da bi poskrbel, da Jezusa prinesemo ljudem v našem okolju.

Zato bomo organizirali srečanja, na katere lahko povabimo naše prijatelje, sorodnike, znance, sodelavce…

Ta srečanja vključujejo tri  kratkotrajne duhovne odmike med šolskim letom, ob sobotah med 17.00 in 18.30 uro. Prvo srečanje  pred božičem (9. 12. 23) drugo pred veliko nočjo (16. 4 .24), tretje ob koncu šolskega leta (25 .5. 24). Srečanja bodo molitveno meditativna. Vodil jih bo duhovnik z nekaj trenutki tišine in izpraševanja vesti.  Osvetlili bomo vsebine krščanskega življenja: molitev, dobrodelnost, usmiljenje, apostolat … Utrdili bomo naš odnos z Jezusom in medsebojno prijateljstvo. Za naša srečanja potrebujemo tudi vaše sodelovanje, zato se aktivno vključite v širjenje tega vabila. V prijateljskem odnosu bomo lahko najbolj dejavni misijonarji. Dobrodošli vsi, ki se zavedate, da je vsak kristjan tudi misijonar že zaradi dejstva , da je kristjan. Sledilo bo  vabilo v obliki letaka.

 


Več prispevkov >>