Župnija na spletu


V preteklem letu, ki ga je označevala korona, nismo mirovali. Vsak pri sebi je zagotovo prejemal Božje milosti in v tem obdobju naredil kaj za skupnost, družino in osebno rast. O čem govorim? Zamisel o sodobni spletni strani župnije Trnovo je malo pred veliko nočjo dobila epilog . Tu je in vas pričakuje!

Delovna skupina, ki sem jo vodil, se je sestajala z mislijo na vsakogar izmed vas in se spraševala: Kako se med seboj čimbolj spoznati? Kako spodbuditi sodelovanje v župniji? Kako posamezniku učinkovito posredovati informacijo? Kako omogočiti možnost izražanja na spletu vsakomur, ki je del skupnosti? Kako voditi katehezo in pastoralo v primeru covid?

To so bila le nekatera razvojna vodila, da poleg vira bogatih duhovnih in kulturnih vsebin, spletna stran postane orodje za medsebojno povezovanje, obveščanje in sodelovanje širokega kroga uporabnikov in simpatizerjev naše župnije. S sodobnimi orodji smo spletno stran postavili kot napredno in nadgradljivo platformo s številnimi funkcionalnostmi za organizacijo enotne, pa vendarle raznolike skupnosti. Da nam bo lažje povezati ime z obrazom župljana, potrebna župnijska opravila s kompetencami posameznika, aktualni dogodek s tistim, ki ga utegne zanimati. Zato nova spletna stran omogoča predstavitev člana, povezovanje v interesne skupine, komunikacijo in obveščanje, izobraževanje z gradivi na enem mestu, ponudbo in povpraševanje ipd. Demokratizacija uporabe je dosežena z možnostjo aktivnega udejstvovanja posameznika, saj svoje misli lahko neposredno in kadarkoli objavi javno ali v izbrano interesno skupino. Posamezna skupina lahko urednikuje svoje prispevke in dogodke ter jih objavlja v rubriki ‚Župnijski glas‘ in ‚Koledar‘. 

Spletna stran je namenjena vsem generacijam! Prva, vstopna stran, vsebuje pregleden zbir vseh aktualnih informacij. Dogodki, tedenska oznanila, nedeljske pridige, Trnovsko glasilo, objave Finžgarjeve galerije, izbrani prispevki uredništev, kolumna, forum, dnevna Božja beseda, pomembnejše župnijske skupine in objave članov, so pregledno in hitro dostopni.

Pričeli smo z objavljanjem nedeljskih pridig. Tudi prispevki Finžgarjeve galerije so postali bogatejši, saj po novem vsak dogodek zabeležimo z video posnetkom, ki je objavljen v prispevku na strani galerije. Podobno bomo zabeležili tudi dogodke večerov Agape v Trnovem, Kresovanje ipd. Kdor ima željo pri tem sodelovati, je vabljen.

Vodstva župnijskih skupin: pevskih zborov, katehez, župnijskih svetov, Karitasa, bralcev beril, bibličnih skupine idr., lepo prosim, da pristopite k urejanju prispevkov vaše skupine. Naj postane spletna stran bogatejša in župniji v ponos, saj je zasnovana v duhu širjenja resnice. Za to ste potrebni vi, dragi župljani. V kolumni ‚Moja molitev‘ lahko delite z nami svojo najljubšo molitev. V ‚Besedi navdiha‘ je prostor za vaš najljubši dnevni citat iz Svetega pisma. Najbolj pa nas boste razveseli z objavo svojega pričevanja v razdelku ‚Pričevanja‘. Na strani lahko najdete tudi zapisnike sej župnijskega pastoralnega in gospodarskega sveta ali po naročite knjigo g. župnika, Kako sem postal čudak. Hvaležen sem za vsak ogled. Vabljeni k vpisu ter soustvarjanju vsebin. V kolikor potrebujete pomoč, imate kakršna koli vprašanja ali predloge, sem vam na voljo. Vabim tudi tiste, ki ste pripravljeni prispevati pri razvoju ali upravljanju spletne strani, da se nam pridružite. Čaka nas zanimivo in ustvarjalno popotovanje.


Uroš Pust

Več prispevkov >>

                

Povezani članki

Vaši komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja