Agape, paviljon pri Plečniku – Kako smo gradili 53 dni?

………

Arhitektura: Lidija Dragišić u.d.i.a, Uroš Pust u.d.i.a.

Projekt: Studio 360 d.o.o., LoginPust, Valide d.o.o

Vizualizacije: Marko Coloni u.d.i.a

Naročnik: Župnija Lj.Trnovo, župnik T. Kompare

Vodja projekta: U. Pust u.d.i.a

Glavni izvajalec: G. H. Skubic d.o.o.

Konstrukcije: Ko-var d.o.o.

Lesen pod: Vogart d.o.o.

Mont. strop: Albero d.o.o., Ravago d.o.o.

Tende: Senčila Capris d.o.o.

Osvetlitev: BXL d.o.o.

Kuhinja: TBM mizarstvo s.p.

Leto izvedbe: 2019

Površina: 110 m2 (210 m2 s tendami)

Lokacija: Ljubljana, Kolezijska 1, Slovenia

Glasba: L. Jakša

Video: U. Pust

Fotografije: M. Kambič, L. Dragišić, U. Pust

Župnija sv. Janeza Krstnika v Trnovem si je želela izboljšati in nadgraditi izkušnjo edinstvenega prireditvenega prostora na prostem in ga približati večjemu številu naključnih in rednih obiskovalcev in tako z družabnim programom od pomladi do jeseni povezovati interesno raznoliko lokalno in širšo skupnost Mesta Ljubljane. V ta namen je odprla svoja vrata in na župnijskem vrtu omogočila postavitev paviljona, ki je zasnovan kot večnamenski kulturni in družabni prostor za mlade in malo manj mlade, kjer lahko v ‚kavarnici‘, po potrebi tudi ob glasbi, postreže s kavo in čajem vse obiskovalce, ki se v Paviljonu družijo ob sproščenih pogovorih ter tkejo nova prijateljstva. Njegov namen je spodbujanje druženja, medgeneracijske in medkulturne izmenjave ter solidarnosti v navdihujočem zgodovinsko-kulturnem okolju. Izjemna lokacija omogoča po eni strani globoko in pristno doživetje izbrane kulturno umetniške izkušnje, po drugi strani pa izvedbo športnih iger, organizacijo praznovanj ali zgolj priložnostno druženje ob sveže pripravljeni kavi ali čaju v sproščenem in prijetnem vzdušju.

Za paviljon je župnija razpisala arhitekturni natečaj in pridobila 20 zanimivih avtorskih rešitev s svojsko obravnavo občutljivega prostora neposredne bližine Plečnikove hiše in problematike javnega družabnega objekta, ki stoji ob posvečenem prostoru. Strokovna komisija v zasedbi arhitektov: izr. prof. Jurij Kobe, doc. Mojca Gregorski, izr. prof. Miha Dešman, doc. Aleksander Ostan, umetnostne zgodovinarke dr. Marije Režek Kambič in krajinske arhitektke mag. Darje Pergovnik (ZVDKS) je izbrala arhitekturno rešitev arhitektov Lidije Dragišić in Uroša Pusta, s soavtorjem vizualizacij Markom Colonijem. Avtorja in projektanta sta končno funkcionalnost in podobo objekta uspela doseči v tesnem sodelovanju z naročnikom, ki jima je zaupal ključne odločitve in vodenje projekta.

Arhitekturna zasnova paviljona temelji na spoštovanju in nadgradnji kvalitete obstoječega prostora ob Trnovski cerkvi in Plečnikovi hiši. Diskreten in umirjen objekt vzpostavlja spoštljiv odnos z okolico. V prostoru učinkuje lahkotno in prosojno, in ne zastira pogledov na obstoječe stavbe in krajino, temveč izginja v prostoru. S podobo in namenom nadgrajuje mestno narodno-kulturno os od Plečnikove hiše do Spomenika vsem žrtvam vojn na Kongresnem trgu.

Organsko vraščanje objekta v prostor je bila želja arhitektov. Gradnja spoštuje zeleni prostor, prepušča poglede ter zrcali okolico. Invazivnost posega v prostor je minimalna. Paviljon ustvarja lahkotenost ter omogočata opazovalcu bogato doživetje, ki se glede na očišče spreminja, a kljub temu zagotavlja zavetje in ustvarja prostor za različne dejavnosti. Nov objekt spoštuje staro stavbo župnišča in se je ne dotika. Z jasno arhitekturno govorico izpoveduje zgodbo povezovanja, minljivosti in večnosti.

Paviljon je zasnovan večnamensko. Namenjen je srečevanju ob kulturnih in župnijskih praznikih, po-poročnemu druženju ter je hkrati oder za izvedbo večjih prireditev na vrtu. Predstavitveni prostor pokriva konzolna streha, ki se s tendami poveča in osenči dodatnih 100m2. Prostor se trostransko odpira proti vrtu. Za betonskim zidom je priročna kuhinja, izhod iz garaže in pokrit prehod med župniščem in paviljonom. Avtorja sta omogočila možnost nadgradnje paviljona s stensko prozorno opno v izgledu hotelskih zaves, ki paviljonu tudi v zimskem času omogoči številne možnosti uporabe.

Betonski zid iz brušenega betona izbranega agregata se kot pri sosednji Plečnikovi hiši obrašča z listopadno vzpenjalko – Vajčijevo trto (Vinika). Trta ima hkrati simbolni pomen veselja in moči. Podoben učinek naredi vitko oblikovana konzolna streha, ki optično zalebdi nad ozelenjenim betonskim zidom in lesenim podom. Streha se proti robovom zožuje in se zaradi vitkosti zaznava le kot tanka horizontalna linija. V rob strehe so diskretno umeščene tende, ki omogočajo dodatno osenčenje ob poletnih dneh.

Strop paviljona je zrcalen in tako povečuje prostor ter ga osvetli. Hkrati odseva dogajanje na podiju in simbolno predstavlja nebesni svod. Na stiku zrcalne površine in betonskega zidu je horizontalna cezura, ki jo dopolnjuje vertikalna zidna zareza, da ga deli, kot lom kruha pri cerkvenem obredu. Cezura in zareza, ki se zrcalita v refleksni površini stropa izoblikujeta podobo križa, ki ob različnih svetlobnih scenarijih izvablja čutenje opazovalca.

Zahvala vsem sodelujočim in podpornikom!

 

 

 

You may also like

Vaši komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen.